Actualitat

Proposta de pacte del PSC a SFECP per governar Sant Feliu els propers 4 anys

7 juny 2019

Proposta de pacte del PSC a SFECP per governar Sant Feliu els propers 4 anys
Aquesta és la generosa i responsable oferta del PSC a SFECP (antiga ICV) per governar Sant Feliu, basada en el tracte igualitari entre les dos forces i la coincidència programàtica forjada en 4 anys de govern conjunt

Proposta d’acord entre PSC i Sant Feliu En Comú Podem per a la constitució del govern de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

 

El passat 26 de maig de 2019 la ciutadania de Sant Feliu de Llobregat, amb el seu vot democràtic, va ampliar el suport que l’hi havia concedit fa quatre anys  a les forces d’esquerres, catalanistes i de progrés, concedint-les ara la majoria per a que continuessin governant la ciutat.

PSC i Sant Feliu En Comú Podem com a forces continuadores de les que han desenvolupat el  pacte subscrit el 12 de juny de 2015 entre ICV-EUiA i PSC, assumeixen el mandat democràtic de la ciutadania de Sant Feliu i expressen la seva voluntat de gestionar-ho des del reconeixement i respecte a la pluralitat que s’ha expressat en el resultat global de les eleccions i mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord amb la resta de  forces polítiques presents en el Ple, com a factor essencial per dur-lo endavant en aquets moments tant estratègics per a la ciutat.

Per això, PSC i Sant Feliu En Comú Podem acorden desenvolupar-lo en base als següents fonaments, objectiu i accions programàtiques .

 

Fonaments

PSC i Sant Feliu En Comú Podem acorden constituir un equip de govern conjunt, que suma el suport majoritari del ple municipal i de la voluntat de la ciutadania.
PSC i Sant Feliu En Comú Podem manifesten la voluntat de diàleg,  cooperació i participació amb la resta de grups municipals per afavorir el consens en la gestió quotidiana i dels grans reptes que te plantejada la ciutat.
PSC i Sant Feliu En Comú Podem continuen considerant que els valors que inspiren la seva actuació s’orienten a garantir l’exercici dels drets de les persones, amb especial atenció a les persones que configuren els col·lectius més desafavorits, a la generació d’oportunitats, la cohesió i la vertebració social, la democràcia i a la participació activa de la ciutadania i el diàleg.
PSC i Sant Feliu En Comú Podem des del més absolut respecte i defensa de la pluralitat política de la ciutadania i de la seva llibertat d’expressió, expressen la seva voluntat que les institucions municipals representin a la totalitat de la mateixa i alhora contribueixin a fer del diàleg, la negociació i el pacte el mecanisme per a la solució dels conflictes. 

 

 

Objectius

  1. Garantir l’exercici dels drets socials bàsics a tota la ciutadania (alimentació, habitatge, subministres energètics, educació, salut i treball) i en especial a les persones que configuren els col·lectius més desafavorits. 
  2. Aprofundir en la garantia d’accés de tota la ciutadania al serveis públics municipals, millorant la progressivitat de la tarifació social i la seva extensió. 
  3. Afavorir la reactivació econòmica i la creació d’ocupació digne i de qualitat, com contribució a que les persones puguin desenvolupar el seu projecte vital de forma autònoma.
  4. Cuidar, millorar i ampliar els espais i equipaments públics, fent de Sant Feliu un ciutat més neta, més ordenada, de qualitat i més segura.
  5. Fer del soterrament de les vies del tren l’oportunitat per preparar el futur de  Sant Feliu, a més de fer-ne el seguiment i vigilància de les mateixes i reduir-ne els impactes negatius o molèsties que les obres puguin generar, mitjançant la Ponència Unitària i la consulta a la ciutadania. .
  6. Contribuir a la construcció d’un Sant Feliu més igualitari, evitant totes les  discriminacions per raó de gènere, orientació sexual, origen, condició social i personal, religió o creença política.
  7. Fer-ne un Sant Feliu més sostenible i combatre el canvi climàtic i els seus efectes.  
  8. Empoderar a la ciutadania en els assumptes col·lectius de la ciutat potenciant les practiques de participació ciutadana, la transparència i un govern obert.
  9. Prioritzar l’eficàcia i l’eficiència dels recursos públics.
  10. Contribuir a la cohesió social i política de la ciutat, des del respecte a la pluralitat política i a la llibertat d’expressió, mitjançant el suport al diàleg, la negociació i el pacte com a mecanisme de resolució del conflicte polític existent a Catalunya i la neutralitat de les institucions i els espais públics locals com factor de contribució al seu assoliment i la millora de la convivència ciutadana.  

 

Accions del programa d’actuació municipal

 

1. GARANTIR ELS DRETS BÀSICS

1.1 ALIMENTACIÓ

Ampliarem el programa de garantia alimentària garantint l’accés a una alimentació sana i equilibrada per a tota la ciutadania
Ampliarem el funcionament i la cobertura de les targetes per a l’adquisició d’aliments frescos i productes d’higiene personal
Reclamarem a la Generalitat que torni a dotar els menjadors escolars en l’educació secundària

1.2 ACCÉS I PERMANÈNCIA EN UN HABITATGE DIGNE

Desenvoluparem el II Pla Local d’Habitatge (2017-2022), que suposarà:

  • Més habitatge de lloguer social i assequible, així com de protecció oficial i tutelada.
  • Generar un parc públic de lloguer i un altre d’habitatge dotacional

Seguirem treballant per aconseguir  l’edifici, actualment en mans de la SAREB, del carrer General Manso.

  • Potenciarem la Borsa Municipal d’Habitatge incrementant l’oferta de pisos de lloguer a preus assequibles.
  • Fearem una anàlisi exhaustiva dels pisos buits de la ciutat perquè siguin incorporats a l’oferta local  de l’habitatge, amb especial atenció vers els dels grans tenidors.

Promocionarem la gestió cooperativa i d’altres formes socials d’accés a l’habitatge.
Desenvoluparem tot el sòl públic destinat a habitatge per a la creació de nova oferta
Establirem que els habitatges de protecció oficial impulsades per l’Ajuntament conservaran aquesta condició a perpetuïtat.
Impulsarem la rehabilitació dels edificis plurifamiliars i habitatges
Modificarem la regulació urbanística per fer més fàcil la instal·lació d’ascensors en els blocs plurifamiliars.
Reclamarem a l’Estat i a la Generalitat els canvis normatius i suports per a la regulació i control dels preus de l’habitatge

1.3 SERVEIS ESSENCIALS (ELECTRICITAT, AIGUA I GAS)

Reforçarem el pla de garantia dels subministraments essencials (electricitat, aigua i gas)
Crearem una línia especifica d’ajudes econòmiques orientades a l’estalvi i eficiència dels consums energètics i d’aigua a les llars de famílies vulnerables

1.4 EDUCACIÓ

Defensarem l’escola pública i lluitarem contra la segregació escolar, tot desenvolupant el projecte de ciutat educadora.
Treballarem per reduir el fracàs escolar i la millora de l’ensenyament a la nostra ciutat.
Col·laborarem amb la comunitat educativa en el combat contra l’absentisme escolar amb la implicació dels diferents serveis municipals
Desenvoluparem un programa de sensibilització i abordatge dels problemes de convivència a les aules (assetjament escolar)
Promourem la utilització dels equipaments dels centres educatius fora de l’horari escolar per a realitzar tallers d’estudi i activitats extraescolars
Prosseguirem amb el programa municipal per a la universalització i reaprofitament dels llibres de text i material escolar
Donarem suport i assessorament a les AFA
Impulsarem l’Escola de Persones Adultes com a centre de referència per a la formació continuada de la població
Promourem a les escoles projectes singulars amb artistes
Fomentarem la col·laboració entre els centres de secundària i les empreses locals per desenvolupar la realització de pràctiques i promoure la inserció laboral.
Promocionarem el prestigi de la Formació Professional com una camí d’èxit laboral
Promocionarem amb el Consell Escolar Municipal l’interès per la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les matemàtiques i les arts
Fomentarem l’estudi dels idiomes entre la població de la ciutat
Incrementarem el personal de suport a les Escoles Bressol.
Crearem passarel·les entre les Escoles Bressol i les de primària
Promocionarem el coneixement de les bones pràctiques a les escoles i instituts
Reclamarem de la Generalitat la generació del tercer Institut ESO-Batxillerat preveient  per a la seva ubicació un espai de centralitat.

1.5 SALUT

Defensarem la millora dels serveis sanitaris que presta el servei públic de salut (CATSALUT)
Impulsarem la recuperació del servei de farmàcia de guàrdia per a les 24 hores.
Desenvoluparem programes de sensibilització i formació sobre dels hàbits saludables i el consum responsable, amb especial incidència en les festes populars i actes públics.
Fomentarem l’esport a l’aire lliure com a activitat lúdica i cohesionant entre tots els sectors socials.
Continuarem promocionant els itineraris saludables a la ciutat i els espais naturals.
Impulsarem en totes les escoles i instituts un programa sobre hàbits alimentaris saludables, consum responsable i beneficis de l’alimentació de proximitat.

1.6 TREBALL DIGNE I LLUITA CONTRA L’ATUR

Destinarem més recursos a programes d’inserció laboral per a persones en situació d’atur de llarga durada.
El salari mínim de referència de la ciutat que ara està en 14.000 € anuals s’actualitzés amb l’evolució de l’IPC, com a mínim
Acompanyarem i atendrem l’emprenedoria i el teixit econòmic.
Reforçarem l’Escola de Persones Adultes, perquè aquelles que estiguin en una situació d’atur o ocupades adquireixin les titulacions bàsiques necessàries
El Servei Local d’Ocupació orientarà la seva oferta formativa al fet que les persones en atur adquireixin noves competències i habilitats, que estiguin d’acord amb les noves necessitats productives,
Incorporarem també la formació en competències transversals bàsiques

 

2. IGUALTAT DE DRETS I DEURES

2.1 IGUALTAT: FEMINISME I  LGTBI

Impulsarem la incorporació de la perspectiva de gènere a tota l’acció municipal
Aplicarem en el si de l’Ajuntament el Pla d’Igualtat
Exigirem l’existència i aplicació de Plans d’Igualtat a les empreses que contractin amb l’Ajuntament
Garantirem la protecció i la promoció dels drets de les dones i les persones LGTBI.
Crearem el Casal de la Igualtat, un equipament de referència per a les polítiques d’atenció a les dones i la diversitat sexual (LGTBI) i seu del Consell d’Igualtat.
Impulsarem a través del Consell Escolar Municipal la incorporació de la perspectiva de gènere i el respecte a la diversitat d’orientació sexual en el currículum escolar
Impulsarem un pla específic per als centres de secundària, amb activitats educatives específiques de promoció de la igualtat de gènere, el respecte a la lliure orientació sexual
Establirem una atenció especial a les persones, que així ho requereixin, en raó a garantir la seva lliure orientació sexual i atendre la diversitat de la seva identitat psicosexual,
Reforçarem els protocols municipals de prevenció de la violència masclista, augmentant-ne els recursos destinats.
Donarem més protagonisme i participació en la definició i aplicació de les polítiques municipals orientades a la igualtat per raó de gènere o orientació sexual al Consell per la Igualtat.

2.2 PERSONES AMB CAPACITATS DIVERSES

Millorarem l’assistència personalitzada a les persones i col·lectius que requereixen una especial atenció en funció de la seva situació, condició o característiques, amb l’objectiu de garantir-los que puguin exercir plenament i en igualtat els seus drets.
Exigirem a les empreses que contractin amb l’Ajuntament el compliment de l’obligació legal d’integrar laboralment en les seves plantilles un mínim del 2% de persones amb capacitats diverses
Crearem una reserva a la contractació pública municipal per a Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció executin una part de les obres i serveis.
Impulsarem una línia d’ajuts addicional perquè les persones o les famílies amb membres en situació de gran dependència puguin realitzar les reformes necessàries en el seu domicili
Reservarem del 10% en les promocions d’habitatge públiques de lloguer que impulsi l’Ajuntament per a les persones o les famílies amb almenys un membre amb un grau de discapacitat reconeguda del 33% o superior
Executarem durant aquest mandat el Pla local d’Accessibilitat, que comporta l’eliminació de tots els obstacles
Activarem el Protocol per l’Accessibilitat que obliga a l’Ajuntament a consultar abans de cada inversió en l’espai públic a les associacions representatives de les persones amb capacitats diverses.
Garantirem el desplaçament a les persones amb capacitats diverses als centres d’atenció especialitzada i gestions públiques, mitjançant el conveni amb el Consell Comarcal. .
Farem efectiu el dret integració de nens i nenes amb capacitats diverses facilitant la seva participació en els centres d’estiu i lleure
Reclamarem al Govern de la Generalitat una Llar Residència per a les persones amb capacitats diverses.

2.3 ATENCIÓ A LA GENT GRAN

Reforçarem els serveis de l’atenció domiciliària (SAD)
Incrementarem el servei de teleassistència.
Construirem habitatges tutelats i autogestionades per a gent gran i analitzarem la viabilitat de l’opció de damunt dels centre Cívic Tovalloles
Impulsarem una línia d’ajudes perquè la gent gran realitzin reformes orientades a garantir la continuïtat en les seves llars
Estudiarem la creació del Consell de la Gent Gran.
Fomentarem el coneixement intergeneracional
Incorporarem nous espais d’activitat física per a gent gran en els espais i parcs públics.
Desenvoluparem un pla integral d’assistència a les persones que viu soles, I crearem la Xarxa Acompanyem implicant Associacions de veïns, entitats de barri, comerços, Creu Roja i farmàcies, amb l’objectiu de detectar, acompanyar i ajudar-les.
Reclamarem al Govern de la Generalitat una Residència per a la gent gran
Proposarem una targeta de transport gratuït per a les persones grans amb baix nivell econòmic

2.4 JOVENTUT

Oferirem alternatives d’ocupació o formació per a col·lectius de joves amb dificultats formatives, mitjançant el programa de garantia juvenil.
Durem a terme el Programa primera ocupació. Programa per contractar a l’Ajuntament  joves de la ciutat que acaben la seva formació universitària i professional i cerquin una primera experiència laboral que els ajudi a començar en el món laboral.
Reforçarem el servei d’acompanyament personalitzat i de recerca activa de feina per a les persones joves, amb especial atenció cap a aquelles amb majors deficiències formatives.
Detectarem les necessitats de contractació de les empreses del territori i desenvoluparem accions de formació ocupacional que permetin a joves en situació d’atur de la ciutat puguin trobar feina entre les empreses del municipi.
Establirem mecanismes d’ajuda, assistència i acompanyament als nous projectes empresarials i d’autoocupació impulsats per joves.
Desenvoluparem accions formatives especialment orientades a joves en l’àmbit de la innovació social i tecnològica que permetin el desenvolupament de les seves capacitats i l’aprofitament de les seves idees per respondre als reptes de la ciutat, en el marc d’una estratègia d’innovació ciutadana.
Adequarem les instal·lacions i els horaris d’equipaments municipals o la biblioteca per oferir sales d’estudi, especialment en època prèvies a les avaluacions.
Afavorirem l’accés a l’habitatge de lloguer social a les persones joves, per facilitar l’emancipació.
Sotmetrem a consulta entre els joves les actuacions i projectes que en matèria juvenil durà a terme l’Ajuntament, després d’haver recollit les seves iniciatives.
Decidirem conjuntament amb el col·lectiu d’usuaris del Casal de Joves els seus continguts, incorporant entre ells una programació cultural i formativa estable.
Potenciarem les activitats artístiques de qualsevol disciplina entre la joventut, i els facilitarem que desenvolupin els seus projectes i posteriorment els presentin a la ciutadania.
Oferirem sales d’exposicions que permetin a joves artistes exposar la seva obra.
Desenvoluparem una oferta d’oci nocturn estable i de qualitat, que també incorpori activitats esportives i saludables a la xarxa d’equipaments esportius municipals.

2.5 SANT FELIU CÍVIC, COHESIONAT I ACOLLIDOR PER GARANTIR ELS DRETS DE TOTHOM

Crearem un equip d’educadors de barri.
Impulsarem la Xarxa Sant Feliu Ciutat Acollidora adaptant-la als nous perfils de les persones immigrants que arriben a la ciutat (refugiats, asilats i menors no acompanyats).
Millorarem els circuits d’acollida de les persones nouvingudes, apostant pel treball comunitari i el manteniment de la convivència.
Mantindrem i reforçarem la coordinació amb les altres administracions competents en matèria d’integració, acollida i asil que actuïn al territori.

 

3. FOMENT DE L’ECONOMIA PRODUCTIVA I LES OPORTUNITATS

3.1 DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT ECONÒMICA

Potenciarem l’Oficina d’Atenció Empresarial (OAE), per generar més activitat econòmica i per tant més i millor ocupació.
Potenciarem la competitivitat dels nostres polígons industrials i la dels eixos d’activitat econòmica, dotant-los de les infraestructures necessàries i adaptant millor la normativa urbanística dels nostres polígons industrials als nous requeriments de l’activitat econòmica.
Aplicarem el Pla d’Internacionalització
Actuarem de forma activa per aconseguir la instal·lació d’equipaments hotelers amb dimensions i qualitat suficient per respondre a la demanda existent.
Donarem suport a la innovació des de la seva perspectiva social i econòmica – com a mecanisme per impulsar i facilitar el desenvolupament de les capacitats existents entre la ciutadania
Afavorirem la implantació d’espais de coworking
Fomentarem amb els agents econòmics i socials l’activitat econòmica i  l’ocupació digne i de qualitat, tot promovent la responsabilitat social i ambiental de la mateixa.
Donarem suport al associacionisme empresarial

3.2 FOMENT DEL COMERÇ LOCAL

Impulsarem una estratègia de suport al comerç de la ciutat, reforçant les campanyes promocionals
Estudiarem la creació d’una moneda complementària de Sant Feliu

3.3 DESENVOLUPAMENT DE LA POLÍTICA AGROALIMENTÀRIA

Desenvoluparem el Pla de Protecció del Parc Agrari, que entre altres mesures contempla: .

  • Impulsar el increment de la qualitat i de la producció agroalimentària del Parc Agrari
  • Contribuir a la coexistència i complementarietat entre l’activitat agrícola professional i no professional destinada a l’autoconsum, en el seu si.
  • Fomentar la comercialització dels productes agroalimentaris de proximitat, anomenat “KM0”, comptarà amb el nostre total suport.

Avaluarem la possibilitat que el mercat municipal incorpori un centre d’intercanvi de productes agroalimentaris
Desenvoluparem el projecte europeu Edicinet orientant al desenvolupament de projectes d’agricultura urbana social. Els horts socials en terrenys de titularitat municipal tindran com a objectiu: la cohesió social, la producció per a l’autoconsum, la conservació patrimonial, l’oci i finalitats lúdiques.

3.4 FOMENT DE L’ECONOMIA COOPERATIVA, SOCIAL I SOLIDÀRIA

Reforçarem els serveis i programes orientats a la generació de cooperatives, societats anònimes laborals i empreses del tercer sector
Potenciarem que el cooperativisme, les empreses del tercer sector i les entitats sense ànim de lucre participin en la gestió de serveis públics municipals,
Impulsarem amb el teixit associatiu de la ciutat la creació d’un banc de temps
Ens incorporarem a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) i al programa de Municipi Cooperatiu de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
Donarem suport l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat

 

4. UNA CIUTAT MÉS NETA, DE QUALITAT I MÉS SEGURA

4.1 UN ESPAI PÚBLIC MÉS NET I AMABLE

NETEJA DE CARRERS, PLACES I PARCS

Ens proposem fer de la neteja de carrers i places un element distintiu de la ciutat
Millorarem la neteja dels carrers i places, la recollida de residus i la jardineria de la nostra ciutat mitjançant el increment del control i vigilància de les empreses contractistes
La política municipal referida als animals de companyia afavorirà la convivència dels mateixos en l’entorn urbà
Vetllarem pel respecte a les normes perquè l’ús de l’espai públic sigui respectuós amb els drets de tots.

MANTENIMENT

Aplicarem plans de manteniment sistemàtic de la via pública, de les instal·lacions present en elles (il·luminació semàfors, senyalització) i del mobiliari urbà
Impulsarem la rehabilitació i el manteniment sistemàtic dels equipaments i edificis municipals.
Actuarem sobre l’arbrat aplicant el Pla directror de l’Arbrat que cerca fer compatible el increment de la massa arbòria dins l’espai urbà amb la seva convivència en voreres i al costat d’edificis

4.2 UNA CIUTAT MÉS ORDENADA I AMB EQUIPAMENTS DE QUALITAT

ESPAI PÚBLIC

Finalitzarem la urbanització per obtenir un Carrer del Pla més pacificat. Amb una configuració que allunyi el trànsit de pas per Sant Feliu dels habitatges, mitjançant una “pantalla” d’arbat i alhora generi un vial pel barri, carril bici segregat i aparcament en  superfície.   
Urbanitzarem la part final del Carrer Agustí Domingo, que confronta amb el Passeig Compte Vilardaga
Reurbanitzarem la Plaça Lluís Companys,
Reurbanitzarem la Plaça Alfons Comín.
Modificarem el planejament urbanístic de l’espai que ocupava l’antiga cimentera CEMEX perquè permeti noves activitats econòmiques d’alt valor afegit i baix impacte ambiental
Abordarem el planejament del polígon de La Salut, amb una transició al Parc de Collserola.
Iniciarem una política d’adquisicions d’espais privats per millorar la vialitat pública i “esponjar” zones que necessitin zones verdes.

EDIFICIS I EQUIPAMENTS DE QUALITAT

Desenvoluparem la reforma i/o millora dels equipaments existents, prioritzant les mesures d’estalvi energètic detectades en les seves auditories i l’accessibilitat universal, comptant amb la participació de les entitats i persones usuàries d’aquests.

Conclourem la remodelació del Centre Cívic de Roses Castellbell
Rehabilitarem l’edifici modernista de l’antiga Escola Tramuntana,  per que sigui la seu del serveis i entitats del Consell d’IgualtatDignificarem els equipaments esportius de la ciutat, millorant el seu manteniment i incrementant l’oferta de serveis que acullen.
Adequarem l’espai de la pista situada al costat del cementiri per dedicar-lo a la pràctica d’esports federats, com ara la gimnàstica rítmica i la seva seu social i el bàsquet.
Ampliarem les instal·lacions del Complex de Piscines Aquesta ampliació abastarà  tant als vestidors, com a espais exteriors i interiors destinats a activitats de terra i a una piscina exterior.
Aplicarem una profunda revisió de les instal·lacions del Pavelló Esportiu Juan Carlos Navarro,
Renovarem la gespa artificial dels camps de futbol.
Adequarem les plantes superiors de l’edifici contigu al Centre Parroquial, per destinar-ho a atendre emergències habitacionals.
Rehabilitarem integralment l’edifici de l’Ajuntament de gairebé 100 anys.

4.3 MÉS SEGUR

Potenciarem l’acció de la Junta Local de Seguretat en coordinació amb els Mossos d’Esquadra,
Completarem la plantilla d’agents de la policia local, amb nous efectius
Establirem la policia de proximitat, mitjançant el patrullatge a peu o amb bicicleta
Oferirem informació veraç, periòdica i clara sobre la victimització real existent a Sant Feliu, per reforçar la sensació de seguretat
Revisarem l’enllumenat de la via pública a fi de oferir una major sensació de seguretat.

 

5. SOTERRAMENT: PLANIFICAR EL FUTUR I SEGUIMENT DE LES OBRES 

5.1 PLANIFICACIÓ DEL FUTUR SANT FELIU

El projecte de reordenació i d’urbanització de la cobertura de soterrament, serà econòmicament sostenible i al mateix temps permetrà:

  • Dotar Sant Feliu d’una nova avinguda al centre de la ciutat
  • Afavorir la comunicació i connexió entre els barris,
  • Guanyar espais verds i per a equipaments al servei de les necessitats de les persones.
  • Generar una oferta d’habitatge protegit i lloguer.
  • Potenciar la interconnexió entre diferents modalitats de transport.
  • El projecte de cobertura del soterrament es triarà entre els millors que s’hagin presentant al concurs d’idees ja convocat, a través d’una consulta popular entre totes les persones majors de 16 censades a Sant Feliu.

Elaborar i/o adequar els plans integrals de ciutat per després de la realització de les obres del soterrament, en especial els de mobilitat i aparcament, equipaments i habitatge.
La tramitació de la modificació del planejament urbanístic durant aquest mandat permetrà que es pugui iniciar la urbanització de l’espai alliberat i la implantació del tramvia, immediatament després de finalitzar les obres ferroviàries.

5.2 SEGUIMENT DE LES OBRES

El control i vigilància de les obres del soterrament de les vies serà la prioritat en aquesta legislatura, per reduir el seu impacte sobre la ciutat i la vida de veïns i veïnes.
S’habilitaran places d’aparcament que compensin la disminució en els espais directament afectats pel soterrament, amb la creació de zones d’aparcament gratuït a les zones perifèriques i el foment de la rotació a la zona pròximes a aquest.
Impulsarem les actuacions necessàries d’atenció, vigilància i control de les normes de circulació i aparcament per reduir les afectacions sobre la mobilitat a peu o vehicles públics o privats, comptant sempre amb la col·laboració i participació ciutadana.

 

6. CANVI CLIMÀTIC I SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL

Desenvoluparem el Pla de l’Energia Sostenible i Clima (PAESC), que entre altres linies d’actuació comporta: .

  • Aplicar mesures d’estalvi i eficiència energètica en els edificis i equipaments municipals i també ho promourem en l’àmbit privat, industrial, comercial i de serveis 
  • Fomentar la producció pública i comunitària d’energia.
  • Afavorir l’adopció de les mesures estructural necessàries per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic de la nostra ciutat. 

Farem difusió de la cultura mediambiental i els riscos del canvi climàtic

6.1 EDIFICIS PÚBLICS I VIA PÚBLICA

Portarem a la pràctica les auditories energètiques que s’han realitzat en tots els edificis municipals per fer-los més sostenibles
Invertirem en la rehabilitació i adequació dels equipaments i edificis municipals per garantir la seva plena accessibilitat física i / o sensorial.
Estudiarem la viabilitat d’un gestor energètic local.

6.2 RECOLLIDA SELECTIVA, REDUCCIÓ I RECICLATGE DE RESIDUS

Aplicarem el Pla Local de Prevenció de Residus 2017-2021, que comporta entre altres mesures:

  • Incrementar la recollida selectiva de residus, especialment la fracció orgànica.
  • Impulsar un pla amb l’objectiu de reduir la generació de residus i incrementar el seu reciclatge o reutilització, amb especial atenció a la contenció dels de caràcter alimentari.

6.3 MOBILITAT

Pacificarem el trànsit a tota la ciutat.
Aplicarem el Pla Local d’Accessibilitat per fomentar la mobilitat a peu. Després de superar el 100% de les barreres arquitectòniques, ara toca aconseguir la plena accessibilitat física i sensorial per a tot tipus de vianants.
Implantarem els camins escolars segurs, d’acord amb la comunitat educativa
Potenciarem la millora dels transport públic col·lectiu mitjançant:

  • La prolongarem de la línia exprés E-30 des de Mas Lluí fins a l’Estació del ferrocarril
  • Defensant la ràpida implantació del carril Bus per la B-23, competència de la Generalitat.
  • Defensarem davant del Ministeri de Foment la connexió directa de l’Avinguda del Sol amb la B-23, en sentit Molins de Rei,
  • Fomentarem l’ús de la bicicleta, completant la xarxa de carrils bici segregats de la ciutat i interconnectant-los amb els de les ciutats veïnes.

Apostarem per un vial que permeti la ràpida sortida per Mas Lluí Sant Just, en direcció cap al polígon industrial d’aquesta població, per evitar el col·lapse de la Rotonda del Dr. Boehringer.
Instal·larem 5 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics
Aprovarem una nova ordenança que reguli la mobilitat dels nous vehicles personals de transport (bicicletes i patins elèctrics), orientada al fet que els mateixos circulin per la calçada i així s’alliberin les voreres per als vianants.
Millorarem l’accessibilitat als polígons, eixos comercials i espais d’activitat econòmica mitjançant el transport no contaminant, sostenible i innovador

6.4 FISCALITAT VERDA

Ampliarem dels 3 anys actuals a 5 anys la bonificació del 50% de la quota de l’IBI per la instal·lació de sistemes d’aprofitament energètic
Bonificarem l’impost de circulació dels vehicles etiquetats com “zero” fins al 95% durant els 3 anys següents a la seva adquisició.
Bonificarem l’impost de circulació dels vehicles etiquetats com “eco” fins al 75% durant els 3 anys següents a la seva adquisició.
Iniciarem els treballs per incorporar a les ordenances fiscals criteris de justícia social i ambiental,

6.5 ACTIVITAT PRODUCTIVA AMBIENTALMENT SOSTENIBLE

Revisarem les ordenances de construcció per fomentar que les noves construccions en el nostre municipi incorporin criteris de disseny i construcció bioclimàtics
Impulsarem la creació de nous llocs de treball “verds” en activitats ambientalment sostenibles
Impulsarem la generació d’energies renovables a la ciutat.
L’economia circular serà una font de creació de riquesa sostenible
Analitzarem les possibilitats de reutilitzar les aigües pluvials per a la jardineria, mitjançant la instal·lació de dipòsits de recollida.

 

 

7. EMPODERAR LA CIUTADANIA, ACOMPANYAR-LA EN EL SEU DESENVOLUPAMENT

7.1 PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Desenvoluparem el nou Reglament de Participació i Col·laboració Ciutadana, fem efectiu els increment i millora de la mateixa amb instruments com ara: les consultes populars a iniciativa de la ciutadania o la gestió col·laborativa dels serveis municipals.
El 10% de les inversions anuals seran destinades als projectes decidits mitjançant processos de participació ciutadana.

7.2 CULTURA

Apostarem per la cultura com a element impulsor de les llibertats individuals i col·lectives, del creixement personal, de la cohesió social i de desenvolupament econòmic.
Donarem suport les nostres entitats i associacions culturals com a agents transformadors de convivència i com suport imprescindible per a la construcció de la cohesió social.
Proposem que l’art no sigui només exposat en espais especialitzats sinó que adquireixi un paper protagonista en l’educació, la intervenció comunitària i l’espai públic amb projectes innovadors que situïn la ciutat com a referència cultural
Impulsarem cicles de teatre i música dirigits a totes les edats i a les escoles del municipi.
Garantirem i dinamitzarem l’activitat cultural en els equipaments,
Impulsarem una oferta estable d’activitats culturals en col·laboració amb els agents privats i comunitaris de la ciutat.
Estudiarem la creació d’un centre d’interpretació cultural, artística i històrica de la ciutat.
Facilitarem espais destinats a allotjar els projectes artístics de grups o persones que després tinguin un retorn al conjunt de la ciutat.
Treballarem per incloure Sant Feliu en els circuits d’exposicions i manifestacions culturals de reconegut prestigi.
Crearem una taula de programació i difusió de tota l’activitat cultural a la ciutat.

7.3 ESPORTS

Elaborarem i aplicarem un pla estratègic de l’esport de la ciutat
Promourem i donarem suport a l’esport escolar basat en la pràctica del “Jugaverdplay”,
Potenciarem el desenvolupament de l’esport femení en totes les especialitats federades
Donarem suport a totes les activitats esportives i als clubs i entitats que les promouen,
Crearem de l’Escola de l’Esport Social integrada per tots els clubs federats de la ciutat
Col·laborarem en la creació d’equips amateurs en les diferents modalitats de jocs electrònics que transmetin uns valors positius, cívics i responsables a partir dels videojocs. Treballarem per ser una seu de l’E-Sport.

 

 

8. EQUITAT, EFICÀCIA I EFICIÈNCIA EN EL BON GOVERN DE LA CIUTAT. 

8.1 PROGRESSIVITAT FISCAL

El tipus actual d’IBI no pujarà durant tot el mandat.
La tarificació social de les taxes i preus públics millorarà la seva progressivitat.
Actualitzarem i millorarem les actuals bonificacions en l’IBI per a les persones i famílies en una situació més vulnerable,

8.2 ADMINISTRACIÓ OBERTA, TRANSPARENT I INNOVADORA

Tots els serveis municipals comptaran amb la seva “Carta de Serveis”, on es fixaran les condicions, garanties per a la prestació del servei i els terminis màxims resposta de l’Ajuntament.
A través de la “Carpeta a la Ciutadania” s’informarà a cada persona de l’estat en què es troba la tramitació dels expedients o sol·licituds que hagi formulat.
En la confecció del pressupost municipal anual s’informarà de les propostes inicials i es recolliran les aportacions i opinions de la ciutadania mitjançant la plataforma informàtica,
L’exercici del dret a l’accés a la informació s’oferirà de manera entenedora i completa i es veurà potenciat per l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i eines de fàcil utilització
Els usuaris dels serveis públics que comptin amb taxes i preus públics seran informats del cost real dels mateixos (factura ombra).
S’aprofundirà en el procés de transformació cultural, organitzativa i tecnològica de la gestió de l’Ajuntament, per fer del servei a la ciutadania el seu únic objectiu.

 

 

Constitució del govern de la ciutat

 

     Alcaldia

PSC:       Alcaldia (des de1 de juny de 2021 fins final mandat)

SFECP:   Alcaldia (fins 31 de maig de 2021)

     Vice Alcaldia

PSC:       Vice Alcaldia (fins 31 de maig de 2021)

SFECP:  ViceAlcaldia (des de 1 de juny de 2021fins final mandat)

     Tinences d’alcaldia

PSC:              Primera i tercera tinença

SFECP:         Segona

 

     1. Àrea de govern i serveis generals (Presidència: PSC)

PSC:  

  • Organització i persones
  •  Gestió, equipaments i serveis municipals
  • Patrimoni

SFECP:        

  • Hisenda
  • Govern obert
  • Noves tecnologies

           

2. Àrea de territori i activitat econòmica (Presidència: SFECP)

 

PSC:             

  • Qualitat de l’espai públic, via pública
  •  Ocupació i promoció econòmica
  • Comerç I Turisme

SFECP:        

  • Projectes i obres I Planejament urbanístic
  • Medi ambient
  • Mobilitat
  • Activitats

 

     3. Àrea de drets de ciutadania i polítiques socials (Presidència: PSC)

    

PSC:             

  • Educació i Infància
  • Seguretat ciutadana
  • Serveis Socials
  • Esports
  • Joventut
  • Persones amb discapacitat
  • Gent gran

SFECP:        

  • Cultura
  • Dones i LGTBI
  • Habitatge
  • Participació i convivència
  • Salut
  • Solidaritat i cooperació i nova ciutadania

PSC:   Comunicació

Comissió de seguiment

 

El present acord es dota d’una comissió de seguiment, composada a parts iguals per cadascuna de dues forces politiques signants. Les persones que assisteixen a les reunions seran designades per cadascuns dels grups municipals i comunicades a l’altre.

Les funcions de la comissió de seguiment seran:

L’avaluació i seguiment del present acord
I, en el seu cas, la interpretació del seu contingut si es produeixen diferents apreciacions del mateix.

La comissió es reunirà sempre que ho demani una de les parts signats.

 

Sant Feliu, 7 de juny de 2019